Batrana aflata in zapada de 3 metri de o saptamana

IMG_20140205_111220

 

La mai bine de o saptamana de la ultima ninsoare, in satele din Braila, chiar si dupa ce au iesit din izolare, oamenii traiesc inca adevarate drame. Cei mai afectati de urgia alba raman in continuare batranii, care nu reusesc sa-si curete gospodariile de muntii de zapada inalti de cativa metri. Este si cazul unei batrane de 85 de ani din localitatea Satuc, care a stat blocata cinci zile in casa ingropata de jur-imprejur in zapada de aproape 4 metri, pana cand au venit cativa vecini care au sapat drum pana la usa si au eliberat-o. Tanti Didica a stat singura, la lumanare, in tot acest timp, fiindca instalatia electrica s-a stricat, din cauza umezelii, iar becul i s-a ars din prima zi de „captivitate”. Cand a putut sa iasa din casa, ea le-a povestit oamenilor ca a trait in tot acest timp doar cu un colt de paine si ceai botezat cu zat de cafea, ca sa fie mai consistent.

Fiindca nu putea sa-si faca singura drum prin troiene pana la animalele din curte, care erau nemancate de zile intregi si pana la adapostul de lemne, ca sa aiba cu ce sa se incalzeasca, batrana a dat banii de pensie unor vecini, ca sa-i faca drum prin nameti . Ea a avut noroc si cu militarii care au venit sa o ajute si acum, poate sa iasa  pana in ulita, dupa ce urca pe treptele sapate in zapada. Si cum necazul nu vine niciodata singur, in prima zi de ninsoare, tanti Didica a fost calcata de hoti, care i-au furat jumatate din pasari. Acum, batranica se gandeste cu groaza ca pana in luna aprilie, zapada din curtea ei nu se va topi, iar daca va da caldura, risca sa fie inundata.

 

Ultima ora: astazi, primarul de Galbenu, Nicolae Ganea, sesizat de ziaristi si de consilierul judetean Silviu Radu, i-a adus femeii ajutoare alimentare si impreuna cu cativa sateni, a deszapezit o parte din curtea acesteia.

Cum arata drama unei femei de 85 de ani, aflate la mila sortii, vedeti aici: