Viorel Botea: Eu, ca inspector scolar general, nu m-am dus cu lista de directori la partid – nici la PSD, nici la PDL, nicaieri

P1150702

Consilierul judetean Viorel Botea (PMP), fost inspector scolar general al Brailei, neaga declaratiile actualului sef al Inspectoratului Scolar Judetean, Catalin Canciu, potrivit carora pana acum, listele cu directorii de scoli se faceau la partide, in functie de ceea ce doreau politicienii care erau la putere, la momentul respectiv. Botea spune ca in ceea ce-l priveste, in perioada in care a fost in fruntea ISJ nu a procedat in asemenea mod si nu a schimbat sau promovat directori in baza vreunor indicatii de la PDL (partidul din care facea parte, la acea vreme) sau de la oricare alt partid: “Acest proces de numire a directorilor nu se face ducandu-te la partide cu lista, acest proces se deruleaza cel putin pe parcursul unui an si este unul complicat, care tine de urmatoarele criterii: competenta, moralitate, valoare profesionala, modul in care  este vazuta persoana in catedra si in unitatea de invatamant respectiva. Dupa realizarea acestui proces, iei, ca inspector scolar general, ultima decizie. Asta n-are nicio legatura cu partidul sau cu politica, in general”.

Pe de alta parte, Viorel Botea spune ca potrivit legii, Inspectoratul Scolar are rolul de mediator intre scoala si comunitatea locala si in aceste conditii, inspectorul scolar general trebuie sa discute in fiecare localitate si cu primarii, pentru a-i intreba cum merge colaborarea cu scoala si cu directorul scolii, in conditiile in care primariile finanteaza unitatile de invatamant.

Chestionat daca au existat presiuni asupra sa din partea liderilor politici locali pentru a pastra sau instala in functii de directori anumite persoane, in perioada in care a condus ISJ Braila, Botea ne-a spus: “La nivelul meu profesional, nu avea nimeni curajul sa faca asa ceva! Eu nu am procedat intr-un astfel de mod, cu presiuni politice si cu liste de directori stabilite la partid.

Asa, povesti pe care le spun unii si altii, exista. Ce pot eu sa va spun este ca personal, ca inspector scolar general, nu m-am dus cu lista de directori la partid – nici la PSD, nici la PDL, nicaieri”.