Botea: Canciu e primul inspector scolar general care recunoaste ca este corupt, pentru ca daca a stiut de lucruri ilegale, nu trebuia sa le tainuiasca

P1150870

Consilierul judetean Viorel Botea (PMP) sustine ca inspectorul scolar general are obligatia, potrivit legii, sa discute cu primarii in legatura cu situatia unitatilor de invatamant din localitatile lor si cu relatia primar-directori de scoli, pentru a se asigura ca aceasta functioneaza bine, astfel incat sa se colaboreze in interesul scolii. Botea spune ca nu e nimic in neregula in faptul ca un primar ii spune inspectorului scolar general ca nu colaboreaza bine cu un director de scoala, sau ca lucreaza foarte bine cu altul, astfel incat seful ISJ sa stie unde mai este de lucrat, de mediat, de discutat cu directorii, pentru ca totul sa mearga bine si primaria sa sprijine scoala in tot ce este necesar. Consilierul judetean – care a fost el insusi inspector scolar general – crede ca faptul ca un primar ii comunica sefului ISJ ca lucreaza bine cu un director si mai putin bine cu altul si ca se tine cont si de acest lucru la numirea directorilor nu inseamna ca directorii sunt numiti politic, asa cum are impresia actualul inspector scolar general al Brailei, Catalin Canciu.

Botea a facut aceste comentarii in contextul in care Canciu a afirmat zilele trecute ca pana acum, inspectorii scolari generali faceau lista de directori de scoli la partide: “Faptul ca un inspector scolar general se duce sa vorbeasca cu un primar si doreste sa capete informatii de la acest primar nu reprezinta decat respectarea Legii educatiei, pentru ca un inspector scolar general trebuie sa aiba relatii foarte bune cu conducatorii comunitatii, cu comunitatea locala, in general. Pai vreau sa va spun un lucru, sincer: domnul Canciu nu avea de unde sa stie cum se numesc directorii, pentru ca dumnealui era un inspector de executie, era inspector de geografie. Si a demonstrat prin numirile actuale de directori ca nu face altceva decat sa fie un executant, asa cum a fost de fapt pana acum, un executant al unor ordine politice”.

Mai mult, Botea a spus astazi ca prin declaratiile sale cu privire la faptul ca stia ca in trecut, numirile de directori se faceau politic, cu incalcarea legii, dar a tacut, ca sa-si pastreze postul de inspector scolar, Catalin Canciu devine primul sef ISJ “care recunoaste ca este corupt, pentru ca daca intr-adevar aceste lucruri s-au intamplat, nu trebuia sa le tainuiasca, ci trebuia sa le dea publicitatii”.

Consilierul judetean s-a mai intrebat daca in trecut, cand se intamplau aceste ilegalitati despre care vorbeste, Canciu “era un pisicut care miorlaia pe langa inspectorii scolari generali”, iar acum, cand este el sef, a devenit „un barbat care isi arata coltii”.